Retkikertomus - Tikkaretki Sippolaan
7.3.2022
Sippolan sunnuntaisen tikkaretken aurinkoisena valjennut aamu houkutteli lähtöpaikalle 11 innokasta osanottajaa. Kyseessä oli muuten ensimmäinen kerta yli kymmeneen vuoteen, kun Sippolan alueella järjestetään opastettu linturetki. Sää oli tyyni ja kirkas, joten odotukset olivat korkealla.
Aarnimetsän kätköissä pääsimme jo pian kuuntelemaan töyhtötiaisen ja hömötiaisen kevätlaulua, molemmat ovat vanhojen lahopuumetsien tyypillisiä lajeja. Myös palokärjen näimme, tosin vain vilaukselta. Harmillisesti tikat eivät olleet kovin aktiivisia tänä aamuna, johtuen kaiketi edellisyön pakkasesta. Myös runsas lumitilanne voi vaikuttaa ajamalla tikat talviruokintojen läheisyyteen, pois metsistä. Käpytikkoja havaitsimme yhteensä viisi yksilöä ja läheisen vanhan metsäkoulun pihassa kuulutti kevättä harmaapäätikka.
Suojelualueen itälaidalla kaksi puukiipijää tulivat näytille harvinaisen hyvin. Metsikössä pyöri myös pienet urpiais- ja vihervarpusparvet. Kolme korppia kaarteli hetken yllämme, kuin haaskalinnut saaliin luona. Närhet herättivät kovasti kummastusta mitä erikoisimmilla äänillään.
Reitin varrelle osui useita tikkojen paljaaksi kaivertamia puita. Vaikka tikat olivat pääosin hiljaa piiloissaan, niin retki oli silti varsin onnistunut ja mukava luontoelämys metsän keskellä.
kirj. Eetu Paljakka, retken opas
Lajilista (15): harmaapäätikka, käpytikka, palokärki, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, puukiipijä, närhi, varis, korppi, vihervarpunen, urpiainen, pikkukäpylintu.